La Societat Musical Banyeres de Mariola va ser fundada l’any 1974 gràcies a l’esforç d’alguns músics de la desapareguda Banda Municipal. Des del seu primer director, D. José Mª Vicedo, fins al seu actual titular, D. Enrique Alborch Tarrasó.

Després dels inicis i primeres actuacions en festivals, sota la direcció de D. José Miguel del Valle, va arribar un Segon Premi (1979) en el certamen de la Diputació Provincial d’Alacant, i ja amb D. Juan Iznardo Colom, un Primer Premi (1994) , a més del Primer Premi de la 3a secció en el Certamen Internacional de bandes Ciutat de València en 1998. El 29 de juny de 2001, i en el mateix Certamen Internacional, la banda va obtindre el Primer Premi i MENCIÓ D’HONOR, en la referida secció, esta vegada amb D. Diego Niñerola Esteve com a director. Al maig de 2008 la Societat Musical Banyeres de Mariola obté un Primer Premi de la Segona Secció en el Certamen Provincial de Bandes de Música de la província d’Alacant, i el 8 de novembre d’este mateix any, el Segon Premi en el Certamen Nacional de Bandes de Música Ciudad de Murcia, ambdós sota la direcció de D. Rafael García Vidal. Amb ell, en la 2a Secció del 126a edició del Certamen Internacional de Valencia, el 20 de juliol, la banda obté una quarta posició.

A banda dels seus registres per a RTVE, les gravacions que ha publicat la Societat són també un bon testimoni del treball i qualitat dels seus músics: un CD commemoratiu del XXV Aniversari del Himne a la Festa, a què li seguirà un altre amb motiu del XXV Aniversari de la Societat Musical Banyeres de Mariola (1974-1999). Ja en el 2000, la Monografia amb obres de D. Ramón García i Soler, davall la seua direcció. Completen la discografia de la banda els dos registres dedicats respectivament a Moros Vells i Maseros, i la gravació, a càrrec del Conjunt de Cambra de la Societat Musical junt amb la Coral Mariola, dirigits per D. Rafael García Vidal, de la Missa de Sant Jordi, estrenada el 23 d’abril de 2010, de Fco. José Molina Rubio. L’agrupació camerística ha oferit, a més, diversos concerts en Santa Cecília i en les prestigioses Jornades Musicals de l’Octavari a Sant Jordi en la nostra localitat.

D’altra banda, cal destacar els esforços de les Juntes directives i els professors, dirigits a consolidar la nostra Escola de Música. Esta aposta per la formació dels nostres jóvens va donar pas, a principis dels 90 (coincidint amb la remodelació del local social i amb el 150 Aniversari de la fundació de la primera banda de música a Banyeres de Mariola) , a l’actual Conservatori Municipal de Grau Elemental. A això cal afegir la incorporació a la banda dels instruments de corda, així com que la Societat Musical oferix any rere any un Taller de Sensibilització per a iniciar als més xicotets en l’aprenentatge musical, que, en l’actualitat, s’ha reconduït cap a una molt innovadora metodologia, amb el programa Fasolet.

Des de 2017, l’entitat compta amb Orquestra de Corda pròpia, de la que formen part, tant membres de la Societat com a alumnes del Conservatori de Banyeres i d’altres conservatoris d’especialitat de corda, que troben en esta especialitat de l’entitat un espai on formar-se i interpretar música

En este interés per la formació musical ens enorgullix afegir, finalment, que alguns músics nascuts d’esta Escola (i que continuen col·laborant ocasionalment amb nosaltres) , ocupen ara llocs destacats en el panorama musical espanyol i internacional, bé com a solistes, com a professors de l’Orquestra Nacional, com a membres de la JORVAL, la JONDE, la Mahler Orquestra…, bé com a reconeguts directors invitats de diverses Orquestres, com la de la Comunitat de Madrid.

Finalment, jalonant les habituals actuacions en concerts, festivals i festes de Moros i Cristians, cal citar la participació de la Societat Musical en els concerts de “Sigue a tu banda” a Alacant, en el Palau de la Música de València, així com en intercanvis com el “Encuentro Provincial de Bandas de Música de Teruel”, (Alcorisa, 1996) , i les actuacions en la vila germana de Campan (Pirineu francés, 1996 i 1998) , i en les Festes de la Mercè a Barcelona, o l’intercanvi musical amb la Banda Sociale di Aldeno (Trento, Itàlia, 2006) .